top of page

Çocuklarımıza kaliteli eÄŸitim verebilmek için her öÄŸrencimize birebir ilginin yanında bilimsel modelleri uyguluyoruz.

EĞİTİM POLİTİKALARIMIZ

ÖZEL ÅžEYMA KILINÇ ANAOKULU nda anadil güçlendirme çalışmaları yapılmaktadır ve DÄ°LGEM PROJESÄ° uygulanmakta; her çocuÄŸa 15 üniteden ve her ünitede yaklaşık 120 kelime kartı bulunan dil geliÅŸim güçlendirme çalışmaları ile birebir çalışma saÄŸlanmakta ve çocuÄŸun akıcı bir dile sahip olması desteklenmektedir.. Her ay sonunda her çocuk için kelime raporu hazırlanıp, ailelere sunulmaktadır..

Anadili eÄŸitiminin amacı, öncelikle çocukların dili iyi kullanabilmeleri, duygu, düÅŸünce ve isteklerini ifade edebilmeleri, baÅŸkalarını dinleyip anlayabilmelerini saÄŸlamaktır.

​

2-3 yaÅŸ arası 5-10 dakikalık müzik ve hikaye etkinlikleri, parmak oyunları, tekerlemeler, kuklaları konuÅŸturmak, oyun sırasında kavramları öÄŸretmek ( renk, ÅŸekil, zıt kavramlar), basit öykü canlandırmaları, okul içinde, park ve bahçede nesneleri isimlendirme oyunları gibi etkinliklerle dil geliÅŸimi desteklenir. ÖrneÄŸin, arabayı otoparkın içine-dışına, en büyük kutuyu alta küçüÄŸü üstüne, mavi topları sepete toplayalım gibi yönergelerle pek çok kavram oyun sırasında öÄŸretilir.

​

3 yaÅŸ ve üzeri çocuklarda ÅŸiir, tekerleme, parmak oyunu ve bilmeceler her gün düzenli olarak programa dahil edilir. Çocuklar bu çalışmalarda hem eÄŸlenip sosyalleÅŸirler, hem yeni kelimeler öÄŸrenip bunları farklı etkinliklerde uygulama fırsatı bulmuÅŸ olurlar. Ayrıca öÄŸrenilen yeni kelime ve kavramların pekiÅŸtirilmesi için uygulama kitaplarından yararlanılır.

Her gün hikaye kitabı dinler, bazen yarım bırakılan hikayeyi tamamlar bazen hikayeyi canlandırırlar. YaÅŸlar büyüdükçe etkinliklerde daha katılımcı olurlar. ÖrneÄŸin, öÄŸretmenlerinin baÅŸlattığı bir hikayeyi devam ettirmek için ellerindeki yumağı, topu sıra ile birbirlerine atıp, yumağı her alanın bir cümle eklemesi ile kendi hikayelerini oluÅŸtururlar. Anlatmak kadar anlatan arkadaşı dinlemenin de önemli olduÄŸunu öÄŸrenirler.

​

Aynı sesle baÅŸlayan kelimeleri bulma, tersini söyleme aklımda tuttuÄŸum sözcüÄŸü bul, nesi var, sesinden nesneleri tanıma, kulaktan kulaÄŸa gibi pek çok oyunla hem eÄŸlenir hem anadillerini kullanmakta ustalaşırlar.

Sanat etkinlikleri ve projelerde yaptıkları bireysel çalışmaları sözel olarak anlatmaları, arkadaÅŸlarıyla paylaÅŸmaları istenir. Burada doÄŸru yanlış yoktur, ne anlatırsa anlatsın sınırsız bir kabulle çocuÄŸun kendini ifadesi desteklenir.

​

5-6 yaÅŸ çocukları hemen hemen yetiÅŸkinlerde olduÄŸu gibi, yaşına uygun pek çok konuda bir fikir sahibidir. ÖZEL ÅžEYMA KILINÇ ANAOKULU nda amacımız çocuklara, bu fikre sahip çıkıp, savunabileceÄŸi düzeyde bir özgüven ve ifade yeteneÄŸi kazandırabilmektir. Bunun için açık uçlu veya yönlendirilmiÅŸ sorular, oyunlar planlanır. ÖrneÄŸin büyümeniz için süt mü, yumurta mı, bal mı önemlidir gibi kesin doÄŸrusu olmayan sorular verilir. Önemli olan çocukların bu üç seçenekten birini seçip, fikrini savunabilmesidir. Bazen bir çocuk çok iyi bir savunma ile arkadaÅŸlarının fikrinin deÄŸiÅŸmesine neden olabilir.

REHBERLÄ°K ÇALIÅžMALARIMIZ

Yıl içersinde belli periyotlarla tekrarlanan ve iki bölüm halinde sunulan ÅŸekilde planlanmış bir eÄŸitimdir. EÄŸitimin içeriÄŸi ÅŸu ÅŸekildedir:

 

1. Bölüm
-Özel bölgelerinin nereleri olduÄŸunun öÄŸretimi
-Bu özel bölgelere kimlerin dokunabiliceÄŸinin öÄŸretimi (anne, baba ve anne-baba yanında iken doktorlar)
-Özel bölgelere dokunabilecek kiÅŸilerin dışında birinin dokunması durumunda ne yapmalarına yönelik drama yoluyla öÄŸretimi.

​

2. Bölüm
-Yabancı kiÅŸilerin yaklaşımlarına yönelik yapmaları gereken davranışların eÄŸitimi ( Örnek olaylar verilerek drama yoluyla öÄŸretimi.)
– Bazen arkadaÅŸların ve tanıdığımız kiÅŸilerinde dokunuÅŸlarının rahatsız edebileceÄŸine yönelik bilgilendirmeler ve bu durumlarda nasıl yol izlemeleri gerektiÄŸini anlatan drama eÄŸitimleri.

GEZÄ°LERÄ°MÄ°Z

PARTÄ°LERÄ°MÄ°Z

ETKÄ°NLÄ°KLERÄ°MÄ°Z

DİL GELİŞİMİ

MÜZÄ°K
ETKÄ°NLÄ°KLERÄ°MÄ°Z

bottom of page